Ventilatie

Slechte ventilatie zorgt voor overmatig vocht en voor vervuilde lucht in uw woning. Dit kan weer zorgen voor gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, hoesten, astma en benauwdheid.

Astma, hoofdpijn en chronische verkoudheid
Woningen zijn tegenwoordig beter geïsoleerd waardoor er niet voldoende frisse lucht door naden en kieren komt. Dit is goed voor het milieu en u verbruikt minder energie. Maar dit is niet goed voor de gezondheid van u en uw gezin. Door transpireren, uitademen, wassen, koken, douchen, etc. is er veel vocht in huis wat er ook weer uit moet. Vocht veroorzaakt schimmels en is een aangename omgeving voor huisstofmijt. Daarnaast moet u extra stoken om het huis op temperatuur te krijgen. Slechte ventilatie kan klachten geven zoals astma, hoofdpijn, hoesten, chronische verkoudheid en benauwdheid. Huisdieren en roken zorgen voor nog vervuildere lucht.

 

Signalen van slechte ventilatie

De kwaliteit van lucht is moeilijk met het blote oog te zien. Er zijn echter wel signalen die wijzen op slechte ventilatie. Een muffe geur bijvoorbeeld, maar ook langdurig beslagen ruiten (enkel glas) of constant vochtige tegels.

 

Ook voelt het vaak kil aan, hoe stevig er ook gestookt wordt. Zo’n huis is ook nog eens minder energiezuinig, want het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan droge lucht. Luchtvochtigheid is te meten met een hygrometer. Een relatieve luchtvochtigheid van 40% tot 60% is goed. Boven de 60% is de lucht eigenlijk te vochtig en is er kans op condensatie, met alle schadelijke gevolgen van dien.

 

Schade van slechte ventilatie

Zonder goede ventilatie wordt het vochtig en muf in huis. Het ideale klimaat voor huisstofmijt en schimmels. Onzichtbaar voor het blote oog richten ze langzaam maar zeker grote (zichtbare) schade aan, zoals vochtplekken in muren en plafonds. Maar nog belangrijker is de mogelijke schade aan uw gezondheid: hoofdpijn, allergieën en astmatische klachten kunnen snel toenemen door een slechte ventilatie.

 

Woningventilatie

Er zijn diverse oplossingen mogelijk om uw woning te voorzien van verse lucht, terwijl het weinig energie kost. Ook bij het dichtmaken van spleten of raamroosters in oude huizen, is het aan te raden voor een nieuwe vorm van ventilatie te kiezen, zoals deze:

 

WTW installatie voor de gehele woning: een uitgebalanceerd ventilatiesysteem dat zorg voor continu afzuigen en toevoeren van verse lucht.

 

Decentraal ventilatiesysteem: omdat het in bestaande bouw vaak lastig is een nieuw, compleet ventilatiesysteem aan te leggen, is het ook mogelijk zonder veel hak- en breekwerk de lucht per vertrek te verversen, al dan niet met warmteterugwinning.

 

Badkamer- of toiletventilatie: een afzuigventilator in de badkamer of het toilet zorgt dat de vochtige of vieze lucht mechanisch wordt afgezogen, om condensvorming en stank te voorkomen.

 

Centrale afzuiginstallatie: een energiezuinige ventilatiebox zorgt voor centrale afvoer van lucht in meerdere vertrekken, zoals badkamer en toilet. Hij kan bijvoorbeeld op zolder gemonteerd worden en er is maar één dakdoorvoer nodig. Dit minimaliseert ook het geluidsniveau.

 

Muur- of Raamventilatie: decentraal ventileren kan ook via muur- of raamventilatie, hiervoor zijn verschillende modellen op de markt verkrijgbaar.

 

Er zijn diverse mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op www.climarad.nl 

Meer informatie over woningventilatie via: www.zehnder.nl of www.brinkclimatesystems.nl 

 

Filters

WTW installaties zijn voorzien van filters en zijn erg belangrijk voor de installatie. Dit zijn speciale filter die handmatig niet kunnen worden gereinigd, dit in tegenstelling van wat de fabrikanten vertellen. Door filter uit te wassen of met de stofzuiger schoon te maken wordt de structuur van het filterdoek beschadigd en kunnen bacteriën en stof de woning worden ingeblazen.

 

Deze filter dienen regelmatig te worden vervangen om de volgende redenen:

  • Stof en Bacteriën worden tegengehouden
  • Behoud van rendement van de ventilatiebox
  • Geluidshinder in de installatie
  • Schoonhouden van de luchtkanalen
  • Optimale luchtvochtigheid
  • Voorkomen van Gezondheidsklachten

Bedrijfsventilatie

Voor ventilatie bij bedrijven of openbare gebouwen zijn hogere eisen gesteld, maar ook hier zijn diverse oplossingen in combinatie met verwarming of warmteterugwinning. Pas als er toevoer plaatsvindt va n verse lucht en het afvoeren van de vieze lucht is er sprake van ventilatie. Dat geldt dus niet voor luchtgordijnen en luchtverwarmers. Goede ventilatie kan op verschillende manieren: voor elke situatie en portemonnee.

Wij kunnen u uitstekend adviseren, met een gezonde werkomgeving voor u en uw personeel en meer productiever personeel.